Pienoismalleja, Pienoismalli, Pienoismallirakentaja, Miniatyyri

PIENOISMALLIRAKENTAJA,

KUVATAITEILIJA TAINA PAILOS

Suosituksia

 

Noormarkun pienoismalli -  A. Ahlström Osakeyhtiö

Taina Pailos on mahtavan hienosti toteuttanut Noormarkun Ruukin pienoismallin skaalassa 1:200. Pienoismallin koko on 235 x 358 cm ja se käsittää kymmeniä rakennuksia, siltoja puistoja ym. Ruukin 1950-luvun henkeä aistii hienosti, koska pienoismallissa eletään aikaa, kun Makkarakosken saha oli vielä käytössä. Seikkaperäinen ja informatiivinen käsikirjoitus pienoismallille on myös tehty yhteistyössä taitelijan kanssa. Yhteistyö Tainan kanssa sujui kaiken kaikkiaan oikein hyvin.

 

Peter Ahlström

Toimitusjohtaja

A. Ahlström Kiinteistöt Oy

 

ΩΩΩ

 

Espoon kirkon rakentaminen, Glimsin kievari – Espoon kaupunginmuseo

Taina Pailos on yhteistyökykyinen, joustava, tarkka ja määrätietoinen pienoismallirakentaja, jolla on erinomainen taiteellinen, tekninen ja museaalinen ammattitaito. Kaupunginmuseo suosittelee lämpimästi häntä kaikkiin vastaaviin tehtäviin.

 

Espoossa 7.8. 2002

Sten Björkman

tutkimuspäällikkö

Espoon kaupunginmuseo

 

ΩΩΩ

 

Fiskarsin ruukin mallit, 5 kpl – Fiskars Oyj Abp

Olen tehnyt yhteistyötä Taina Pailoksen kanssa 90-luvun puolesta välistä asti.

 

Ensimmäinen Tainan tekemä malli Fiskarsista oli Stenhuset vuonna 1995. Sen jälkeen hän teki mallit Fiskarsin alaruukista, Fiskarsin yläruukista, raudanvalmistuksesta Fiskarsissa ja lopuksi mallin Fiskarsin toisesta masuunista.

Voidaan sanoa, että Fiskarsin Ruukki on dokumentoitu pienoiskoossa jaTainan laadukasta työtä on arvostettu yhtiössä.

 

Mallit ovat olleet esillä eri näyttelyissä ja niitä ovat ihastelleet sekä suuri yleisö että asijantuntijat. Oppaat Ruukissa ovat kiitelleet niitä, koska mallien avulla on ollut helppo aloittaa erilaiset opastukset.

 

Taina Pailoksen työtapa on erittäin vaativa. Hän paneutuu syvällisesti kohteeseen ja tutkii taustat huolellisesti. Laatu on sen mukaista pieniä yksityiskohtia myöten! Museoviraston asiantuntija kehui masuunimallia mailman parhaaksi.

 

Suosittelen mielelläni Taina Pailosta vaativenkin mallikokonaisuuksien tekijäksi!

 

Ingmar Lindberg

Fiskars Oyj Abp

varatoimitusjohtaja 1987 - 2009, eläkkeellä 2009 eteenpäin

 

ΩΩΩ

 

 

 

 

Ylikylä keskiajalla – Lapin maakuntamuseo

Lapin maakuntamuseon vuonna 2003 avatussa Pohjoiset keinot -perusnäyttelyssä oleva Rovaniemen Ylikylän keskiaikaa kuvaava pienoismalli on Taina Pailoksen yksityiskohtaista ja huolellista työtä. Se toteutettiin arkeologi Hannu Kotivuoren luonnosten pohjalta kuvitteellisena tapahtumana, joka sijoittuu yhteen kesäpäivään vuonna 1293. Sisältö on tapahtumarikas ja vaati paljon pienten yksityiskohtien työstämistä. Mallissa on useita turvekattoisia hirsirakennuksia, toiminnallisia henkilöhahmoja, aseita, työkaluja, astioita, kotieläimiä, veneitä, raudanvalmistusta, rakennusten salvantaa, metsästystä ja kalastusta. Kyläalue sijoittuu jokimaisemaan, pelto- ja metsämaiden rajaamalle rantatörmälle. Malliin liittyen Pailos ja Kotivuori työstivät opetuskäyttöä varten kuvitteellisen sisältötarinan.

 

Hannu Kotivuori

Museonjohtaja - arkeologi

Lapin maakuntamuseo

 

ΩΩΩ

 

Kirja, ajatuksesta esineeksi – Pukstaavi, Suomen kirjainstituutti

Kirja ajatuksesta esineeksi -teema haluttiin Pukstaavissa kertoa pienoismallien avulla. Viiden pienoismallin kokonaisuus, johon kuuluvat kirjailijan koti, kuvittajan koti, kääntäjän kesämökki, kustantajan toimitalo ja kirjapaino, valaisee sitä erilaisten ammattilaisten, yhteistyön ja ammattitaidon määrää, jota tarvitaan, ennen kuin lukija saa kirjan käsiinsä.

 

Kilpailutuksen kautta päädyimme valitsemaan Taina Pailoksen pienoismalliemme tekijäksi. Hinta oli kilpailukykyinen, mutta mikä tärkeintä, hänen tyylissään kiteytyi juuri se, miten me halusimme tarinamme kertoa. Se on realistinen ja tarkka, ja silti täynnä yllättäviä ja hauskojakin yksityiskohtia. Ison kokonaisuuden valmistaminen oli yhdeksän kuukauden prosessi. Pailoksen kanssa yhteistyö sujui kitkatta. Hän poimi valtavasta lähdemateriaalista olennaisen, ja haasteellisiinkin yksityiskohtiin löytyi ratkaisu. Aikataulu piti, ja saimme säännöllisesti väliaikatietoja kuvineen.

 

Parasta olivat kuitenkin eläväntuntuiset pienoismallit. Ne olivat juuri sitä mitä halusimme - tai oikeastaan enemmän. Emme me osanneet pyytää knallia ja sateenvarjoa kustannustoimittajan naulakkoon, pulua tiirailemaan kuvittajan talon parvekkeelta pudonnutta mattoa tai pientä hevoskuskin apulaista lukemaan uunituoretta kirjaa painotalon takaovelle. Pienoismallit olivat myös huolella tehtyjä: tiikelikone, latomakone, pystyuuni ja jugendjulkisivu näyttivät siltä miltä pitikin. Pailoksen pienoismallit toimisivat ilman museon tekstejäkin - kun niiden ääreen pysähtyy, ne alkavat kertoa tarinaansa ihan itsestään.

 

Minna Honkasalo

museoamanuenssi

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

© Taina Pailos 2019