Pienoismalleja, Pienoismalli, Pienoismallirakentaja, Miniatyyri

PIENOISMALLIRAKENTAJA,

KUVATAITEILIJA TAINA PAILOS

NOORMARKUN RUUKKI
1 : 200

 

Suurikokoinen pienoismalli esittelee koko Noormarkun ruukin laajan alueen kymmenine rakennuksineen:  Pääkonttorin, Isotalon, Havulinnan ja Villa Mairean, pajan, Pruukinmäen, navetan, sahan tukinuittoineen. Lukemattomat pienet ihmis-ja eläinhahmot saavat mallin elämään :

”On aurinkoinen kevätpäivä toukokuun 16. päivänä vuonna 1955 Noormarkun ruukissa.....”

 

Kuvien alta löytyy koko malliin liitetty sisältötarina!

 

 

 

 

TAPAHTUU 16.5.1955 NOORMARKUN RUUKISSA

 

On aurinkoinen kevätpäivä toukokuun 16. päivänä vuonna 1955 Noormarkun ruukissa.

 

Isotalon tornin salossa liehuu viiri sen merkiksi, että juuri tänään on se tärkeä päivä vuodesta, jolloin sekä yhtiön hallitus että omistajasuvun jäsenet kerääntyvät eri puolilta Suomea Noormarkkuun A. Ahlström Osakeyhtiön yhtiökokoukseen.

 

Pääkonttorin eteen lipuu suuria mustia autoja. Pääsisäänkäynnin rappusilla on hallituksen kokoukseen tulevia vieraita vastaanottamassa yhtiön pääjohtaja, vuorineuvos Hans Ahlström. Sieltä jo hallituksen puheenjohtaja Lars Hornborg jo portaita pitkin saapuukin. Autonkuljettaja Toivo Vallin on juuri sulkemassa häntä kuljettaneen auton ovea. Seuraavassa autossa istuu pääkonsuli Lauri K. J. Tukiainen ja villojen luona Pääkonttoria lähestyy insinööri Torsten ”Totti” Ahlström.

 

Isotalon pihamaalla ovat Ruth (19 v), Christian (24 v) ja Bertel (22 v) Ahlström, jotka ovat sonnustautuneet juhla-asuihinsa tärkeän päivän kunniaksi. Sisäkkö on juuri menossa Isotalosta  kohti taloa numero 9, jota myös Tyttöhotelliksi kutsuttiin, sillä talossa asusteli yhtiön palveluksessa olevia henkilöitä - enimmäkseen naimattomia nuoria naisia. Hän on menossa tarkistamaan, ettei vain silitysrauta jäänyt päälle aamulla essua silittäessä. Tätä taloa ei nykyään enää ole, sillä se tuhoutui silitysraudasta syttyneessä tulipalossa v. 1956.

 

Isotalossa ja Havulinnassa on keittiön kokeilla ja heidän apulaisillaan vuoden kiireisin päivä, kun heidän tehtävänään on valmistaa loistoateria laajalle kokousväelle. Havulinnan keittiön ovella on Eero Rosenberg tuomassa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, jotka on kasvatettu ruukin omissa kasvihuoneissa. Havulinnan pihamaalla on touhukkaana keittäjä Eila Lamula.

 

Villa Maireassa vuorineuvoksetar Maire Gullichsen kurkistelee parvekkeelta nähdäkseen autonkuljettajansa Heikki Raision, joka kantaa isoa pakettia. Paketti on lähetetty Nykytaide ry:n Henri de Toulouse-Lautrecin näyttelystä Helsingistä. Mikähän teos paketissa on? Voisiko se olla juuri se kuuluisa Aristide Bruant? Keittiössä Elma Raisio on valmistanut lounaaksi herkullisia Mairean kalapullia. Jälkiruoaksi paistetaan lettuja.

 

Virkailijakerhon keittiössä on valmistumassa Helena Piilisen johdolla lounas virkailijoille ja heidän perheilleen. Metsäpäällikkö Veikko Mikkola onkin kävelemässä lounaalle.

 

Viime vuosina Makkarakosken sahalla sahausmäärät ovat laskeneet ja yhtiössä harkitaan sahaustoiminnan lopettamista kokonaan. Tänä keväänä on kuitenkin vielä sahattu jonkin verran omista metsistä kaadettua puuta laudoiksi ja lankuiksi, lähinnä ruukin omien rakennustöiden ja paikallisten ostajien tarpeisiin. Valmis puutavara kuljetetaan kärryillä raiteita pitkin ”plaanille” eli lautatarhaan. Siellä taaplarit nostelevat puutavaraa kuljetusvaunuista taapeleihin kuivumaan. Kylmä-Hanttu Rauniaho on lautatarhassa myymässä asiakkaalle lautatavaraa. Vähän vielä hinnasta keskustellaan ennen kuin päästään yksimielisyyteen.

 

Sahalla tyhjennellään viimeisiä puruja ränniä pitkin ulos hevoskärryille. Jos saha olisi tänään käynnissä, tulisi sen kahdesta raamista melko kova, nopeaan tahtiin hakkaava ääni ja jopa koko saharakennus tärisisi.

 

 

 

Sahan sillanpuoleisessa päässä on kevättalven puunkuljetusten jäljiltä vielä purkamatta tukkisilta ja sortteerilava, jota myöten puutavara siirrettiin jään päältä sahan sisään. Uittohomma vielä jatkuu; joen yläjuoksulla kaadetut ja kuoritut tukit uitetaan Makkarakoskesta ränniä myöten alas ja aina Ahlaisten jokisuulle eroteltavaksi edelleen eri sahoille. Sortteerisillalla seisoo uittopäällikkö Paavo Kiianmaa ohjailemassa tukkilaisten ripeää toimintaa.

 

Saharakennuksen päässä toimii nykyisin mylly ja juuri nyt mylläri on lastaamassa hevoskärrylle valmiita jauhosäkkejä. Isäntää vielä odotellaan - ettei hän vain olisi unohtunut Porin houkutuksiin?

 

Kasvihuoneilla ja -mailla alkukesän kasvu on päässyt hyvään vauhtiin ja pelloilla vilja jo hennosti viheriöi. Ruukissa on aina pyritty omavaraisuuteen myös ruuantuotannossa, niinpä kasvimailta saadaan omiin tarpeisiin kaikki tarpeelliset kasvikset, juurekset ja vihannekset.

Kasvihuoneiden tuotteita myydään myös Porin kauppahallissa Noormarkun puutarhamyymälä           -nimisessä vihannespuodissa. Nämä kasvihuoneet ovat agronomi Mortimer Harju-Jeantyn suuri ylpeys ja paikkakuntalaisten ihmetyksenaihe - eikä suotta!

 

Tänään siirretään kiireen vilkkaa lavoissa kasvatettuja taimia ulos aurinkoon. Lannanlevitys kasvimaille on siirretty ensi viikkoon, ettei lannan haju häiritsisi kokousvieraita.

 

Navetasta on lehmät ja vasikat laskettu ulos kesälaitumille. Niiden tuottama maito riittää ruukin tarpeisiin. Meijeriin lähetettävä maito tulee takaisin voina, piimänä ja juustoina. Navettapiikojen vanhin on seisahtunut hetkeksi nojaamaan laitumen aitaan. Hän tuntee jokaisen lehmän nimeltä. Tänä vuonna vasikoille annettavat nimet alkavat K-kirjaimella, kuten Kauno, Kallis, Kapu, Kirjo ja Kesto.

 

Navetan viereisessä huoltokonttorissa riittää aina hommaa ruukin monenmoisessa toiminnassa tarvittavien laitteiden ja ajoneuvojen huollossa. Puutarhurin auto on tehnyt lakon kesken kevätkiireiden ja huoltomiehet yrittävät yhteistuumin saada autoa pikaisesti kuntoon varastonhoitaja Paavo Korven seuratessa vieressä.

 

Sepänmäen eli Pruukinmäen asukkaina ei enää ole seppiä, sillä raudantuotanto ruukissa loppui jo vuonna 1927. Kotitarveluonteisena taontaa jatkettiin kuitenkin vielä kymmenkunta vuotta sen jälkeen. Punaisissa tuvissa asuu edelleen ruukin työntekijöitä perheineen sekä yhtiön eläkeläisiä, joten elämää ja hyörinää mäellä vielä riittää.

 

Pruukinmäellä Taikina-Kaisa eli Kaisa Kaselius on tulossa kodistaan Emmalasta ja menossa Isotaloon viemään kuuluisia korppujaan. Lapsetkin ovat Kaisan huomanneet!

 

Naisilla on tänään ollut pyykkipäivä ja nyt saadaan puhdas pyykki ulos kesätuuleen kuivumaan. Oi mikä ihana tuoksu lakanoihin tuleekaan.

 

Kellotapulin vellikello lyö kohta 12 ja silloin Pääkonttorin hallituksen huoneessa puheenjohtaja, varatuomari Lars Hornborg lyö Walter Ahlströmin hopeisella nuijalla pöytään sen merkiksi, että yhtiökokous alkaa!

 

 

 

Pienoismallin tekijä: Taina Pailos

Teksti: Taina Pailos ja Tiina Rajala

Pienoismallin mittakaava 1:200

© Taina Pailos 2019